Danskere ønsker at legalisere muligheden for drab

Overlæge Ole Hartling mener at betegnelsen aktiv dødshjælp er misvisende – han kalder det eutanasi og tilføjer ”Juridisk set er eutanasi drab på begæring”

Af Martin Østersø

I Danmark er det ulovligt at udøve aktiv dødshjælp, men et flertal blandt danskere ønsker lovgivningen ændret. Det var et af temaerne, da forhenværende formand for Etisk Råd, Ole Hartling, i fredags gæstede DR-byen med foredraget ”Aktiv dødshjælp og aktiv hjælp i døden”.

Hartling er imod aktiv dødshjælp eller eutanasi, som han foretrækker at kalde det. Netop brugen af de positive ord ”aktiv” og ”hjælp” er med til at skabe forvirring i debatten om for eller imod, er en af foredragets pointer.

Danskere ved for lidt om aktiv dødshjælp

Trangen til at kunne kontrollere alt eller som det lød fra DR-byen: ”Er man herre over livet må man også være herre over døden”, er Hartlings svar på flertallets ønske om at kunne modtage aktiv dødshjælp.

Danskeres manglende viden om eutanasi er ifølge Hartling en anden forklaring på, hvorfor så mange synes, det burde være lovligt.

I Holland må de godt dø

I Holland er aktiv dødshjælp en mulighed borgerne har. Ole Hartling kommer ikke ind på hvor tilfredse hollænderne er med ordningen, men udtrykker bekymring over at mange af de potentielle ”kunder” er enten bange eller deprimerede og ikke nødvendigvis i fysisk lidelse. For at kunne få aktiv dødshjælp i Holland, skal ønsket være vedvarende.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Danskere ønsker at legalisere muligheden for drab, Nyhedsreferat. Bogmærk permalinket.