Mesterskaber ruster smedelærlinge til svendeprøven

Poul Erik Gade er ejer af Gades Beslagsmedie i Skanderborg. Han sender begge sine lærlinge til de åbne danske -og nordiske mesterskaber for beslagsmede. Planen er, at lærlingene skal lære at håndtere det gamle håndværk under pres.

Tekst, soundslide og foto af Martin Østersø

Jonas Hofer (25 år) har kun været i lære som beslagsmed hos Gades beslagsmedie siden august 2011, mens Henrik Andersen (37) er i gang med sit andet år af den fireårige uddannelse. De er begge på startlisten til weekendens beslagsmedemesterskaber i Herning.

Som en del af uddannelsen hos Gades beslagsmedie skal lærlingene deltage i konkurrencer for beslagsmede. For Poul Erik Gade er det ikke så vigtigt, hvilken placering hans lærlinge får:
”Det er vigtigt for mine lærlinge, at de kommer ud blandt kolleger og får et netværk, men også at de lærer at håndtere håndværket under et ekstraordinært pres. Det vil hjælpe dem, når de skal op til deres svendeprøve og ude blandt kunder,” siger han.

Henrik Andersen deltog i de danske og nordiske mesterskaber sidste år som 1. års lærling. Optakten var plaget af en skade og manglende erfaringer. I år er Henrik Andersen lidt mere optimistisk, men en topplacering regner han ikke med: ”Dem som kæmper om sejren træner 2-3 timer hver dag. Det har jeg ikke tid til,” siger han.

Henrik Andersen om mesterskaberne i Herning

Mesterskaber for de morgenfriske

Begge lærlinge hos Team Gades beslagsmedie skal i konkurrence om fredagen d. 9. marts i debutklassen, som kæmper om titlen ”Årets danske beslagsmedlærling 2012.” Jonas Hofer har fået starttidspunktet 12.30, mens Henrik Andersen er med til at åbne mesterskaberne klokken 9.00, og senere på dagen stiller han også op i hovedkonkurrencen om de danske mesterskaber

I debutklassen har deltagerne 55 minutter til at tilrette en venstre og højre forsko med tåoptog og otte sømhuller. For både Jonas Hofer og Henrik Andersen er konkurrencekravene krævende, og det er ikke uden nervøsitet, at de ser frem mod mesterskaberne. Lærlingenes chef, Poul Erik Gade tager derimod det hele med ophøjet ro: ”Jeg skal op og heppe på drengene og måske kigge på noget værktøj og hilse på kollegerne,” siger han.

Dette indlæg blev udgivet i Mesterskaber ruster smedelærlinge til svendeprøven, Tema: DM/NM for beslagsmede, Temaer. Bogmærk permalinket.