Lodtrækning har afgjort, at det bliver 7. A og E på Tranbjergskolen, som får lov til at deltage i Aarhus Kommunes udvekslingsprogram med skole i Sankt Petersborg. “Glæd jer”, lyder det fra årets deltagere.
Tekst: Martin Østersø/Foto: Jacob Severinsen
I skoleåret 2015/16 fortsætter skolens udvekslingsprogram med skole i Sankt Petersborg. Programmet blev etableret for to år siden i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, som også betaler alle udgifter. Hvert år er der økonomi og plads til, at to 8. klasser fra Tranbjergskolen deltager, og lodtrækning har afgjort, at de heldige deltagere i næste skoleårs udveksling bliver 7. A og E.
“Det ville selvfølgelig være optimalt, at alle kommende 8. klasser kunne deltage, men sådan er det desværre ikke. Vi er taknemmelige for overhovedet at være en del kommunens udvekslingsprogram. Vi har valgt at lave en helt tilfældig lodtrækning for at finde de to klasser. Det håber vi, der er forståelse for,” siger pædagogisk leder på Grønløkke Allé, Karsten Munkvad.
Stor oplevelse i vente
Modsat i år starter kommende udvekslingsprogram i Danmark, hvor eleverne bliver værter for de jævnaldrende russere i september 2015 og skal på genbesøg i Rusland i maj 2016. Forud for besøgene vil de danske og russiske elever få kendskab til hinanden. Især vil der være fokus på at skabe god kontakt til dem, man skal have boende og selv bo hos.
Se billeder fra de sidste to års udveksling
Jacob Severinsen er lærer på Tranbjergskolen. Han er med i årets udvekslingsprogram og var også med sidste skoleår.
“Det er en kæmpe oplevelse for eleverne. De lærer en ny kultur at kende, og eftersom de er tvunget til at tale engelsk hele tiden, oplever langt de fleste, at de er bedre, end de regner med. Samtidig vokser de af at være af sted uden mor og far. Det betyder også, at lærere og elever kommer endnu tættere på hinanden, hvilket knytter bånd. Det er spændende at være af sted som lærer, men også hårdt arbejde og ikke en ferietur,” siger han.
Tag med og glem fordommene
De nuværende 8. klasser var i september i Sankt Petersbog og venter spændt på genbesøget til maj. De råder alle fra 7. A og E til at deltage i projektet, selvom man skulle lide af hjemve.
“De russiske værtsfamilier og lærerne gør alt for, at alle føler sig hjemme og tilpas. Russerne er ligesom os. De er søde og fik os til at føle os velkomne og trygge. Vi havde en masse fordomme om alt muligt, men det er der ingen grund til. Sankt Petersborg er en rigtig storby med store bygninger, masser af lys og springvand. De russiske elever er ikke så gode til engelsk, som vi er, men så brugte vi bare kropssprog,” siger fra Patrick, Bilan og Sarah fra 8. E og C.
Kæmpe opbakning til projektet
Evalueringsmøder med forældre og elever efter besøget i Rusland har vist en kæmpe opbakning til projektet. Jacob Severinsen har for Tranbjergskolen og Aarhus Kommune udarbejdet statistik på udleverede spørgeskemaer.
Se hvad 20 forældre har svaret
“Konklusionen på udvekslingsprojektets første del er meget positiv. Både blandt forældre og elever. Blandt andet siger 19/20 af forældrene, at de vil anbefale andre forældre at sende deres børn til Sankt Petersborg. Den sidste har svaret “ved ikke”. Den samme fordeling af svar er der på spørgsmålet: “Glæder du dig til genbesøget i maj?”, siger han.