Internettet er en tikkende bombe under sundhedssystemet

Foto: Jakub Krechowicz/Stockvault

Danskernes brug af hjemmesider om sygdomme får flere til at kontakte egen læge. Hvis udviklingen fortsætter, vil det presse sundhedsvæsnet økonomisk. Ny rapport giver ikke et totalbillede over konsekvenserne, men konklusionen er klar: Nettet har skabt et problem.

Af Martin Østersø – Læs som PDF

Danskere læser om sygdomme på nettet som aldrig før. Det fører til flere lægebesøg, som igen betyder større udgifter for sundhedsvæsnet. Det er en af hovedpointerne i en ny rapport fra Copenhagen Business School.

Rapporten fremhæver, at netsøgningen om helbredet er steget gennem otte år. Tendensen forventes at fortsætte, og det kan få konsekvenser for sundhedssystemet. Flere konsultationer hos lægen vil dels koste flere penge, dels presse serviceniveauet.

Professor fra CBS, Kim Normann Andersen står bag rapporten. Han forklarer problemet på følgende måde: ”Man kunne godt forstille sig, at den store anvendelse af de sociale netværker og hjemmesider om sundhed ville reducere behovet for offentlig hjælp, men hidtidige data tyder på det modsatte.”

Udgifterne til lægekonsultationer stiger

Der bruges flere og flere penge på lægebesøg i Danmark. Over en kvart milliard mere i 2010 end i 2003. Regnestykket omfatter fysiske besøg hos lægen og telefon- og               e-mailkonsultationer.

Presset på sundhedsvæsnet ser ikke ud til at aftage lige med det samme. Det understreges af rapportens hovedpåstand:

”Der er en overvejende risiko for, at de digitale muligheder gør borgerne opmærksomme på sygdomme og giver anledning til en samlet vækst i sundhedsudgifterne.” 

Internet– og lægebesøg er steget parallelt 

Over halvdelen af danskerne brugte i 2010 nettet til at søge informationer om deres helbred. En stigning på næsten 100 procent siden 2004. I samme periode er konsultationerne hos lægen vokset med fire millioner. Rapporten antager på baggrund af undersøgelser, at der er sammenhæng mellem tallene. Antagelsen bliver i rapporten bakket op af læge, Henrik Dibbern, som udtaler:

”Det er sjældent, at patienterne bliver beroliget af at søge på nettet. Det er oftere sådan, at havde de kun en bekymring, da de startede, havde de to, når de lukkede computeren.” 

Alle aldersgrupper søger efter mere information 

Rapporten fortæller, at uanset om man er 16 år gammel eller folkepensionist, så er billedet det samme: Interessen for at søge oplysninger om sygdomme på nettet er stigende.

2 ud af 3 mellem 20-39 år bruger nettet til at søge efter viden om emnet. I 2008 var det under halvdelen.

De 60-74-årige tegner sig for den største vækst. Siden 2008 er tallet steget med 60 procent. 1 ud af 3 søger i 2011 efter informationer om sundheds- og sygdomsemner.

Fakta

– Kim Normann Andersens rapport er fra august 2011.

– Rapporten hedder ”Online sundhedskonsultationer”

– Copenhagen Business School hed tidligere Københavns Handelshøjskole.

– De samlede danske sundhedsudgifter er på 80 milliarder kroner om året.

– Danmark ligger i top 5 over lande i Europa, som søger mest efter sundhedsrelaterede       informationer.

 

Dette indlæg blev udgivet i Internettet er en tikkende bombe under sundhedssystemet, Nyhedsreferat. Bogmærk permalinket.