Formand for ÅLF: Find noget andet at lave

Tonen har fået en anden lyd siden 2008, hvor Søren Aakjær efterspurgte flere nye lærere. I dag lyder opfordringen til 4. års studerende: læs videre eller find et andet arbejde.

Tekst, lyd og foto af Martin Østersø

Tilbage i 2008 startede Sanne Bisgaard sammen med mere end 420 medstuderende på Aarhus Lærerseminarium. Dengang gik Aarhus Lærerforening forrest i medierne med budskabet: “lærermangel i Aarhus”. Når de lærerstuderende om tre måneder får overrakt deres eksamensbevis, kan de stille sig op i ledighedskøen for lærere.

Læs: Aarhus Lærerforening frygtede lærermangel i 2008

“Da jeg startede i 2008, overvejede jeg slet ikke arbejdsløshed. Dengang fortalte alle, at vi var godt sikrede som skolelærere,” siger Sanne Bisgaard. Hun har svært ved at forstå den situation, hun pludselig står i – uden udsigt til arbejde som skolelærer.

Nuværende formand for Aarhus Lærerforening, Søren Aakjær var en af dem, som råbte højest om flere lærerkræfter i Aarhus for fire år siden: “Jeg prædikede for, at unge skulle uddanne sig til lærere, og seniorerne skulle blive. Det er med en dårlig smag i munden, at jeg i dag beder nyuddannede om at finde noget at andet at lave,” siger han.

Besparelser, besparelser, besparelser

Aarhus Kommune har de sidste par år sparet mere end 100 millioner kroner på folkeskoleområdet, og frem mod 2015 er der budgetteret med 50 millioner kroner i årlige besparelser. Ifølge Aarhus Lærerforening svarer det til 106 færre lærerstillinger i kommunen.

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Kristian Wurtz er godt klar over, at besparelserne i høj grad går ud over studerende på Aarhus Lærerseminarium, men slår fast, at der på den korte bane ikke er tegn på bedre tider for hverken de 4. års studerende eller kommunens økonomi.

Hør Rådmandens vurdering af kommende læreres situation

[audio:http://folkeskolen.mediajungle.dk/files/2012/03/Kristian-Würtz1.mp3|titles=Kristian Würtz]

“Jeg vil opfordre lærerstuderende til at søge arbejde i hele Danmark og så måske vende tilbage, når vinden vender i Aarhus. Der bliver stort set ingen stillinger at søge til sommer. Vilkårene er barske, men der er ikke meget, vi kan gøre for de nye lærere,” siger Kristian Würtz.

Parløb mellem ÅLF og Aarhus Kommune

En rundspørge blandt de lærerstuderende på 4. årgang viser, at et stort flertal er medlem af Danmarks Lærerforening. Men selvom næsten ingen vil få et fast lærerjob, vil de ikke få et opgør mellem ÅLF og Aarhus Kommune at se.

“Vi giver hverken Aarhus Kommune eller Børn og Unge skylden for besparelser eller lærerledighed. Det er nærmere Grækenland, vi kan give skylden for fortsat krise. Vi har valgt et loyalt samarbejde med kommunen. Det, tror vi, vil være bedst for nye lærere,” siger Søren Aakjær.

På Aarhus Lærerseminarium skal man lede længe for at finde studerende, som har en holdning til, at deres fagforening samarbejder tæt med Aarhus Kommune. Som flere 4. års studerende siger: “Lige nu er tankerne ikke på lokalpolitik, men på vores fremtid.”

Kommende ledige lærere på Finansloven

Sanne Bisgaard og nogle af hendes medstuderende får måske del i 20 millioner kroner, som er afsat i Finanslovsaftalen 2012. Penge FTF, Hovedorganisation for 450.000 offentlige og private ansatte, via fagforeninger skal anvende til såkaldte traineeforløb.

Torben D. Jensen er konsulent i FTF og projektansvarlig for “Trainee for nyuddannede”: “Tal viser, at nyuddannede unge, som er i længere ledighedsperioder, senere får svært ved at få arbejde i relation til deres uddannelse. Relevant erhvervserfaring er altafgørende, og det handler traineeforløbene om,” siger Torben D. Jensen.

Læs om: “Trainee for nyuddannede”

I Aarhus Lærerforening ser Søren Aakjær traineeforløb som et lille lys i mørket: “Det handler ikke om faste stillinger, men nye lærere kommer ud og smager på lærerjobbet. Nu skal det bare i gang. Sommerens nyuddannede lærere kan også få gavn af det. De skal holde sig til,” siger han.

Dette indlæg blev udgivet i Formand for ÅLF: Find noget andet at lavet, Tema: Lærerstuderende i Aarhus, Temaer. Bogmærk permalinket.