Elever: Hold Tranbjergskolen ren og pæn

Elever fra indskolingen med nogle af de 98 affaldssække som blev fyldt på "Årets skraldedag".

Afdeling Grønløkke Allés skolematrikel og nærområde er blevet 588 kilo skrald renere – takket være indskolingseleverne.

Tekst: Martin Østersø/Foto: Jørn Ulrich Nielsen

En grill, bildæk, underbukser og plastic, flasker og dåser i kilovis er blevet fjernet fra skolens matrikel af eleverne fra 0.-5. klasse. Tranbjergskolen har igen i år deltaget i Naturfredningsforeningens årlige affaldsindsamling.

På to lektioner blev der den 24. april indsamlet 588 kilo skrald i 98 sække.

Sjovt og nødvendigt

“Det var skægt at samle skrald. Vi hyggede os, mens vi gik rundt, og det er også spændende, fordi man ved aldrig, hvad man finder i naturen,” lyder det samstemmende fra 3.a.

For eleverne handlede det dog langt fra kun om at hygge sig. De havde både skolens renommé og sikkerhed for dyrene som mål for affaldsindsamlingen.

“Det er vigtigt, at folk ikke tror, det er en “skraldeskole”, de er kommet til herpå Tranbjergskolen. Det ser ikke pænt ud,” siger Martin fra 3.a og suppleres af klassekammeraten Nichlas: “Skrald kan være farligt for dyrene. Fugle kan spise efterladt tyggegummi eller plastik og blive kvalt, mens glas og dåser er farlige for ræve og katte.”

Se: billeder fra “Årets skraldedag”

For klasselærer i 3.a og initiativtager til affaldsindsamlingen, Hanne Johnson, har det været positivt at opleve elevernes tilgang til at gøre deres omverden til et rarere sted:

“Eleverne gjorde det fantastisk, store som små. Det imponerer mig, at så mange børn glædes ved at gøre naturen renere og gøre noget for andre, samtidig med at ingen brokker sig. Fremadrettet vil vi i elevrådet arbejde på at få sat flere skraldespande op ved boldbanerne.”

Fakta: Nedbrydningstider for affald

Cigarteskod: 1-5 år

Tyggegummi: 5 år

Plastiskpose: 100-1000 år

Glasflaske: 4000-100000000 år

Dette indlæg blev udgivet i Elever: Hold Tranbjergskolen ren og pæn, Skolehistorier 2014. Bogmærk permalinket.