Aarhus Skolelederforening: Kæmpe behov for kommunal IT-strategi (Tema)

I Skolelederforeningen mener de, det er problematisk, at Danmarks næststørste by siden 2008 dybest set ikke har snakket om, hvad man stiller op med skole-IT. Det konkluderer formanden, Stefan Møller Christiansen på vegne af ÅSF.

I Skolelederforeningen mener de, det er problematisk, at Danmarks næststørste by siden 2008 dybest set ikke har snakket om, hvad man stiller op med skole-IT. Det konkluderer formanden, Stefan Møller Christiansen på vegne af ÅSF.

Aarhus-skoler savner hjælp og fælles IT-retning. Virkeligheden er, at kun få skoler har fokus på IT, og det gavner ikke eleverne.

Tekst og foto af Martin Østersø

Tilbage i år 2000 var aarhusianske skoleledere på tur med kommunale IT-vejledere. Sammen udarbejdede de IT-strategier, som løbende blev erstattet med nye i takt med teknologiens udvikling. Men da den seneste kommunale strategi udløb i 2008, blev den aldrig erstattet med en ny.

I Aarhus Skolelederforening (ÅSF) har de tydeligt mærket, at kommunen ikke har haft fokus på IT i skolerne: “Der er et kæmpe behov for en fælles IT-strategi. Sandheden er, at vi flere gange har presset på, for at kommunen skulle sikre en sammenhængende plan for området,” siger Stefan Møller Christiansen, formand for ÅSF.

Læs: Skole-IT halter bagud og mangler strategi i Aarhus Kommune

Problemet ifølge Skolelederforeningen er, at den enkelte skoleledelse står med ansvaret for, at IT løfter den enkelte elevs faglige niveau: “De fleste skoleledere er ikke IT-eksperter. Vi har brug for folk udefra, som kan hjælpe os, og det har vi ikke lagt skjul på, tværtimod,” siger formanden for ÅSF.

Læs: Rådmand: IT skal tilføre læring ligesom udstoppede fugle

Politikerne skal træffe de store beslutninger

En gennemgang af de 49 kommunale skolers hjemmesider fortæller, at kun ganske få omtaler, hvordan de tænker IT i elevernes undervisning: “Det er da lidt chokerende, at de fleste hjemmesider ikke indeholder noget om IT-planer, men omvendt afspejler det meget godt satsningen på skole-IT generelt i kommunen. Men jeg ved, at Vestergaardsskolen og Sølystskolen har fokus på IT,” siger Stefan Møller Christiansen.

Læs: Hjemmeside skal brande Aarhus-skole

Skolelederen har det overordnede ansvar for, at undervisningen følger Folkeskoleloven og formålsparagrafferne, b.la. at IT skal integreres i alle fag: “Vi skal påtage os det ansvar, som følger med at være skoleleder – også på IT-området. Samtidig skal den enkelte lærer påtage sig ansvaret for at følge Fælles Mål. Vi kan ikke tjekke alle lærere, men det er klart, at vi skal lave en eller anden form for stikprøvekontrol, siger formanden for ÅSF.

Rapport: Skolelederes fokus er afgørende for om IT integreres i undervisning(side 6)

I ÅSF mener de ikke, at det store IT-løft kan komme fra skolerne selv. Både fordi den enkelte skole mangler viden og økonomi: “De store beslutninger kan kun træffes politisk i kommunen. Helt konkret handler det om: Udstyr, netværk, infrastruktur, programmer og lærernes IT-kompetencer osv osv. Politiske beslutninger som vi har ventet svar på i ganske lang tid. I sidste ende er det ikke en fordel for nogen at arbejde uden kommunal IT-strategi – slet ikke for undervisningen og eleverne,” siger Stefan Møller Christiansen.

Deltag i debatten: Hvordan vurderer du din skoles indsats i forhold til IT i undervisningen?

Deltag i debatten: Burde den enkelte skoleleder påtage sig et større ansvar for at få IT mere i fokus, eller skal det komme fra Børn og Unge?

 

Dette indlæg blev udgivet i Aarhus Skolelederforening: Kæmpe behov for kommunal IT-strategi (Tema), Magasin: IT i den aarhusianske folkeskole, Temaer. Bogmærk permalinket.