Ægtepar og handicappede tager kegler i Odder

Foto: Ole Kristian Johansen/Stockvault

Den frivillige forening Lavia i Odder arrangerer hver onsdag aften bowling for handicappede.

Af Martin Østersø – Læs som PDF

Inde i den aflange bygning kan der anes en svag lugt af friture. Aftenen er knap begyndt. Kun på bane fire væltes der kegler. En gruppe unge i tøj fra efterårets modekataloger er lige gået i gang med en times onsdagsunderholdning. Ingen af dem er afhængige af frivillige hjælpere.

Det bedste er kammeratskabet

På cafeteriets gulvtæppe står der en lille taske. Ovenpå ligger der et halvstort plysdyr, som er bundet fast til lynlåsen. Taskens låg er gennemsigtigt, og nede i er der et håndklæde. ”Det er min bowlingkugle, håndklædet beskytter den mod ridser.”

Taskens ejermand hedder Jørn Andreasen, og han er født året efter afslutningen på den sidste store Verdenskrig.
Jørn Andreasen og Maria Jensen er kommet tidligt. De kunne næsten være morfar og barnebarn. I handicapforeningen Lavia er alder ingen grænse for venskab.

”Bowling er sjovt, men kammeratskabet er det bedste,” siger de begge. Snakken falder naturligt på Speciel Olympics Games i Athen i sommer. Jørn Andreasen deltog. Det viser sig, at plysdyret er den officielle maskot fra Athen.

Frivillige på tyvende år 

Ægteparret Benny og Marianne Emdorf er den frivillige motor bag handicapbowling i Odder. Det har de været, siden Danmark sagde nej til Maastricht. Men de er en uddøende race.

”Vi har været nødt til at aflyse boccia og bordtennis, fordi vi ikke kan finde frivillige til at stå for handicapidræt i Odder,” siger Marianne Emdorf og fortsætter, ”men svømning og bowling kører.”

Benny Emdorf sætter sig, så han har overblik over banerne. Foran ham ligger skemaer over aftenens kampe, navne er fremhævet med pink overstregningstusch. Overfor placerer Marianne Emdorf sig. Hun drejer stolen væk fra de tomme baner. Mange af Lavias medlemmer går målrettet mod hende for at udveksle håndtryk eller krammer. Ægteparret har hver deres funktion, men tilsammen er de en enhed. De holder begge af det frivillige arbejde.

”Glæden fra vores medlemmer giver os overskud i hverdagen,” siger Marianne Emdorf.

To timers bowling 

Lavias bowlingspillere fylder godt op i cafeteriet. Campinghabitten er den fortrukne uniform.

Om fem minutter skal de første i gang. Nybegynderne klokken syv og stævnespillerne en time senere. Jørn Andreasen sidder mere og mere urolig på stolen. Den lille taske er placeret i skødet. Fingrene leger med lynlåsen og endelig er det tid til at lyne op.

”Yes, så kom krydset,” bliver der råbt fra bane seks. Der heppes og hånes og udveksles high fives. Som serierne spilles færdige på de otte baner, bliver det tydeligt, hvorfor Lavia i Odder ofte er repræsenteret ved stævner. Lige inden Jørn Andreasen siger tak for i aften, siger han: ”Jeg har fået 118 og 121 point. Det er jeg egentlig godt tilfreds med.”

Maskotten svinger fra side til side mod udgangen. Ejeren smutter ud i mørket – på onsdag er der bowling igen.

Dette indlæg blev udgivet i Ægtepar og handicappede tager kegler i Odder, Feature. Bogmærk permalinket.