Tranbjergs nye skole søsat ved Egå Marina

Hvis det endelige svar er en endnu bedre skole i Tranbjerg, hvad er så spørgsmålene? Det var udgangspunktet, da seks temagrupper, fordelt på forskelligt personale fra byens børne- og ungeinstitutioner, udarbejdede arbejdsgrundlaget for den nye fælles skole. Lokaler i smukke omgivelser ved Egå Marina dannede rammerne om en historisk dag i Tranbjergs skolehistorie.

I høj sol over Aarhus bugt er de første historiske spadestik til Tranbjergs nye skole taget. Medarbejdere fra byens institutioner har været samlet og begyndt det konkrete arbejde med at lave fremtidens skole

Tekst og foto: Martin Østersø

De sidste er knap ankommet, solen står stadig lavt over Aarhus bugt ved Egå Marina og kaffen i kopperne er stadig for varm at drikke. 63 medarbejdere fra Tranbjergs institutioner har kun lige trukket stolen ind, før dagsordenen bliver sat af skolefusionsleder, Stefan Møller Christiansen.

”Plejer døde, da vi gik ind af døren”.

Hvis de fremmødte har håbet på en stille og rolig intro, er det nemt at få kaffen galt i halsen. ”I dag er dagen, hvor vi konkret starter på at lave den nye skole i Tranbjerg. Uanset debat om skolereform, egne holdninger om beslutninger der er taget eller tvivlsspørgsmål om økonomi, er vi kun samlet om en ting. Vi skal lave en ny skole. Tag ja-hatten på og lad os komme i gang, der er brug for os alle.” Opfordringen i fusionslederens åbningsreplikker er ikke til at tage fejl af.

Fokus på den nye skole hele vejen rundt

”Hvordan kan vi styrke forældresamarbejdet?”, ”hvilke spisetilbud skal der være for henholdsvis elever i ind- og udskolingen?”, ”hvilke linjer skal vi tilbyde udskolingseleverne?”, ”hvad skal flyttes fra den ene skole til den anden?”, ”hvor skal sekretærerne sidde?” ”hvordan brander vi den nye skole”. Spørgsmålene i seks forskellige arbejdsgrupper er mange og svarene endnu flere, men udgangspunktet er det samme: Hvad er bedst for barnet og eleverne.

I seks timer på kryds og tværs af pedeller, kantinefolk, lærere, pædagoger, kontorpersonale, dagtilbudsrepræsentanter, FU-folk og ledere bliver ideer om fremtidens skole i Tranbjerg født og endevendt.

”Dagen i dag er, hvad mange af os har ventet på i lang tid – vi er i gang.  Noget af tvivlen om fusionen er fjernet, og vi er nået et spadestik dybere. Det har været en god dag, og det vil jeg også svare på skolen i morgen, når jeg bliver spurgt af mine kolleger”, siger Thorbjørn Dahl, lærer og tillidsmand på Tranbjerg Skole.

Arbejdsgrundlaget på plads

Solen stråler fra sydvest, da der bliver klappet efter fusionslederens afslutningsreplik: ”Dagen har været en af de mest spændende i min tid som skoleleder. Med jeres indsats i dag har vi arbejdsgrundlaget for fremtidens nye skole i Tranbjerg. Vi afspejler den viden, som skal til for at lave byens skole”.

Om det er de rosende ord fra fusionslederen, alles indsats, stemningen under dagens arbejde eller forårstegn i luften udenfor, som får mange til at forlade Egå Marina smilende forbliver usagt. Men at dømme efter kommentarerne på vej ud af lokalet må et forsigtigt bud være – lidt af det hele.

Dette indlæg blev udgivet i Skolehistorier 2013, Tranbjergs nye skole søsat ved Egå Marina. Bogmærk permalinket.