Fars Legestue i Aarhus tiltrækker mænd på fædreorlov

Michael Jeppesen har været pædagog i Fars legestue siden 2009

Tekst og foto af Martin Østersø – Læs som PDF

 • Hvad er din opgave som pædagog i Fars legestue?:

Min opgave er egentlig bare at åbne og lukke, lave kaffe til mændene og sørge for, at de har det godt. Jeg er den, de kan læsse af på, hvis pladsanvisningen ikke makker ret, og jeg kan give hints til, hvordan man søger plads i vuggestue eller dagpleje.

 • Hvorfor er du som uddannet pædagog tilstede?:

Jeg kan svare på pædagogiske spørgsmål, som: hvad er den gode institutionsstart, og hvad skal de være opmærksomme på, når barnet skal starte i institution. Det er jo en ny verden, der åbner sig for både far, mor og barn – det er lige så vigtigt at få kørt forældrene ind i en ny vuggestue, som det er for barnet. Tryghed er kodeordet. Alt det kan jeg her i Fars legestue informere orlovsfædrene om. I sidste ende er det 9 ud af 10 af de fædre, der kommer her, som skal køre barnet ind i nye omgivelser – dagpleje eller vuggestue.

 • Opfylder du behovet for mere tryghed i overgangen fra, at barnet er hjemme, til det skal i institution?:

Ja, det tror jeg. For det første kan fædrene komme her med børnene, så de kan øve sig i at være sammen med andre børn, før det vilde liv i vuggestuen eller hos en dagplejer begynder. For det andet har jeg erfaringer fra mit arbejde i institutioner, som nye fædre gerne vil høre om. Mange gange smalltalk, men det gør fædrene godt, at jeg kan fortælle, hvordan en vuggestue fungerer.

 • Hvad er tilbagemeldingerne fra fædre, som benytter Fars legestue?:

Jeg har været med til at køre Fars legestue i tre år, så jeg er begyndt at få 2. gangs fædre. Det tager jeg som et personligt succeskriterium, at de synes, det var fedt at komme første gang, og derfor kommer de igen. Det er den bedste tilbagemelding, jeg og stedet kan få.

 • Hvad er formålet med Fars legestue?:

Fædre kan komme med deres børn og se dem være sammen med ligeværdige. Børnene er alle mellem 6 og 12 måneder. Men det er også et frirum for fædrene. De kan være sammen deres børn på en mere laidback måde, hvor det er ok at falde ned fra madrassen, uden at der skal pylres alt for meget. Her er ingen regler, og det, tror jeg, at mændene synes, er rart.

 • Handler det alt sammen om børn, når fædre og børn er samlet?:

Nej der bliver snakket meget fodbold og politik. For et år siden var det store samtaleemne, hvad SP-pengene skulle bruges på. Men der bliver snakket meget om alt muligt: play-station, mobiltelefoner og hvad der er godt for børn. De er gode til at komme i snak med hinanden. Når nye fædre kommer, bliver de lynhurtigt optaget i gruppen og bliver en del af konceptet. Børnene er fantastiske til at samle fædrene.

 • Hvilke slags mænd kommer i Fars legestue?:

Der er en overvægt af studerende og offentlige ansatte, men også fædre fra det private arbejdsmarked og direktører kommer herned. Vi mangler håndværkerne. Min erfaring siger mig, at den gruppe traditionelt eller kulturelt ikke vælger at holde barsel, men nok også fordi håndværkere er under pres fra deres mester. Desværre.

 • Hvad fortæller fædrene om at gå hjemme sammen med deres børn?:

I starten skal de lige vænne sig til det, men ret hurtigt bliver det super hyggeligt, siger de. Ens for alle dem som jeg snakker med er, at de aldrig nogensinde ville have været det foruden, fordi de mener, de har fået et stærkere bånd til sønnen eller datteren, end hvis de bare gik på arbejde. Dette betyder, at de også nogle gange oplever, at det kun er far, der dur.

 • Hvad ville du sige til de mænd, som overvejer at tage fædreorlov, men som har svært ved at bestemme sig?:

Gør det for fanden. Det er en super fed mulighed, vi har i det her samfund for at gå hjemme og opleve sit barns virkelighed. Det er også vigtigt, at alt ikke bliver på kvindens præmisser. Hvis manden vil have indflydelse, må han også tage barsel.

 • Kan alle nye fædre løfte opgaven at gå hjemme sammen med barnet og løse alle de opgaver, som det indebærer?:

Sagtens. Det er ikke noget problem.

 • Er det for rigtige mænd at tage fædreorlov og komme i Fars legestue?:

Ja. En rigtig mand tager ansvar, også når barnet er få måneder gammelt. Manden skal ikke være under tøflen og lade kvinden bestemme alt, der handler om opdragelse og opvækst.

 • Hvad giver det hele familien, at far tager fædreorlov?:

Når far tager orlov, uanset om det er 4 eller 25 uger, kan han tale med om, hvad det vil sige at gå hjemme med et lille barn. Manden og kvinden får et fælles udgangspunkt for fremtiden. De ved begge to, hvad det handler om. Jeg er ret sikker på, at forskning og tal vil bakke mig op i, at der er færre skilsmisser i de familier, hvor far også har gået hjemme på orlov.

Dette indlæg blev udgivet i Fars Legestue i Aarhus tiltrækker mænd på fædreorlov, Interview. Bogmærk permalinket.